I've got a cough....

View previous topic View next topic Go down

I've got a cough....

Post by knebby on Mon 8 Jun 2015 - 21:15

.... at low revs when I'm accelerating, say away from a junction or roundabout. Only occasionally but several times a day, she just misses a beat or two, otherwise she's fine. It reminds me of days of yore when there was some grot in the carburettor that needed cleaning out. Any ideas?

She's in for a service on Friday but a heads up as to what it might be would be welcome.

Cheers.
avatar
knebby

Posts : 362
Join date : 2015-03-24
Location : The Lake District

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by Araf on Mon 8 Jun 2015 - 21:44

If it's due a service, it could be a plug that's on its last legs, or with a build-up of dirt around the ceramic insulator, that the spark is tracking across intermittently. I doubt it's fuel, though with the mileage on yours, maybe the throttle body could do with a clean?

It could also be a coil pack. There's a known fault on Twingos, and the design is the same on the Wind. The plastic scuttle across the front of the windscreen is in two pieces, and water drips from the join, onto one of the coil packs. Again, this can drag dirt down into the electics, which is never good.

I have a slight misfire sometimes at partial throttle when the engine is cold, but that's a glitch in the engine map (IMHO).

I'm guessing that the check engine light hasn't come on? So there's probably no codes stored in the ecu, otherwise you could get a cheap OBD reader from ebay to find out what the car is telling you.

_________________
On the edge, or in the hedge.
avatar
Araf
Admin

Posts : 732
Join date : 2015-03-14
Age : 101
Location : 22 miles from Calais

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by knebby on Mon 8 Jun 2015 - 22:02

Thanks Araf.

No, no warning lights on.

I'll let you know how we get on on Friday
avatar
knebby

Posts : 362
Join date : 2015-03-24
Location : The Lake District

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by knebby on Fri 12 Jun 2015 - 18:43

Cough sorted hopefully, I've not had a long run since I picked the car up but no coughing yet.

Full service done including plugs and oil/air filters and they also found some 'Trouble Codes' on the computer and cleared them. It means nothing to me but Araf might know if they've got anything to do with it:

DF091 - Vehicle speed signal - Bus fault, intermittent
DF007 - Fuel sender circuit - Intermittent, feed voltage too low
DF019 - 94 - Intermittent, low battery voltage
DF018 - Instrument panel - Intermittent, feed voltage too low.

The car's booked in again next week for a timing belt, due at 130,000 miles.
avatar
knebby

Posts : 362
Join date : 2015-03-24
Location : The Lake District

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by Barbs on Fri 12 Jun 2015 - 19:14

130,000 miles And 129,999 topless...
Only 101,000 miles to catch you up
avatar
Barbs

Posts : 1920
Join date : 2015-03-14
Age : 56
Location : Doncaster, South Yorkshire

View user profile http://renaultw.in/d/?page_id=4981

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by Araf on Fri 12 Jun 2015 - 20:48

knebby wrote:Cough sorted hopefully, I've not had a long run since I picked the car up but no coughing yet.

Full service done including plugs and oil/air filters and they also found some 'Trouble Codes' on the computer and cleared them. It means nothing to me but Araf might know if they've got anything to do with it:

DF091 - Vehicle speed signal - Bus fault, intermittent
DF007 - Fuel sender circuit - Intermittent, feed voltage too low
DF019 - 94 - Intermittent, low battery voltage
DF018 - Instrument panel - Intermittent, feed voltage too low.

The car's booked in again next week for a timing belt, due at 130,000 miles.

I thought DF018 and DF019 were MAF related.

Anyway, the common factor seems to be electricity, so I wonder if you've noticed the starter motor getting sluggish in the morning?

Have you had the battery replaced at all, or the alternator? On modern cars, slightly low voltages can manifest themselves in all sorts of ways.

_________________
On the edge, or in the hedge.
avatar
Araf
Admin

Posts : 732
Join date : 2015-03-14
Age : 101
Location : 22 miles from Calais

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by knebby on Fri 12 Jun 2015 - 20:57

Nope, everything's been ab fine and I've no idea about the codes, ive just quoted what the report said. Hopefully it's good now for another few miles .....
avatar
knebby

Posts : 362
Join date : 2015-03-24
Location : The Lake District

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by LukeC on Sat 13 Jun 2015 - 10:40

They just look like stored fault codes to me; I'd definitely get the battery check though, it's probably coming toward the end of it's life ( check volts and ampage ) if it gets too low it will throw out the speed sensors out and cause the above error codes.

To recalibrate the speed sensors if necessary turn the wheel lock to lock

LukeC

Posts : 281
Join date : 2015-05-22
Age : 24
Location : Garage

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by knebby on Sat 13 Jun 2015 - 11:23

Thanks Luke, I'll get the battery looked at next week.
avatar
knebby

Posts : 362
Join date : 2015-03-24
Location : The Lake District

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by skippy on Sun 14 Jun 2015 - 19:58

ive had that problem for a few months, could be the sparks as mines not so nippy at the moment from start off, and mine due for a service next month so will hold out
avatar
skippy
Admin

Posts : 147
Join date : 2015-03-13
Age : 31
Location : Earth

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by knebby on Tue 16 Jun 2015 - 7:23

150 odd miles since the service and no cough. She also feels nice and lively.
avatar
knebby

Posts : 362
Join date : 2015-03-24
Location : The Lake District

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by Araf on Tue 16 Jun 2015 - 9:38

That's good then. Did they replace plugs on this service?

_________________
On the edge, or in the hedge.
avatar
Araf
Admin

Posts : 732
Join date : 2015-03-14
Age : 101
Location : 22 miles from Calais

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by knebby on Tue 23 Jun 2015 - 19:20

Yes plugs changed, battery checked too. The occasional cough has come back so when it was in for it's timing chain today I got them to have another look and they found that the auxiliary drive belt that apparently does something with things like the alternator, was slipping so they tightened that up for me.
avatar
knebby

Posts : 362
Join date : 2015-03-24
Location : The Lake District

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by Barbs on Tue 23 Jun 2015 - 20:13

knebby wrote:Yes plugs changed, battery checked too. The occasional cough has come back so when it was in for it's timing chain today I got them to have another look and they found that the auxiliary drive belt that apparently does something with things like the alternator, was slipping so they tightened that up for me.

I love your description a lot better than mine would be...

There is a thingy on there that's not working... think its broke....
avatar
Barbs

Posts : 1920
Join date : 2015-03-14
Age : 56
Location : Doncaster, South Yorkshire

View user profile http://renaultw.in/d/?page_id=4981

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by knebby on Mon 24 Aug 2015 - 21:31

My cough had come back and had got worse and worse. Over the weekend W111NNDY was completely misfiring in any gear at more than the most delicate of touches on the accelerator and while misfiring a flashing orange engine light came on (bad exhaust emissions, obviously a symptom, not the cause) It seemed as though some electronics was interfering with the power though, def not a lack of fuel type of cough.

8am this morning I got hold of a local garage who said to take it in and they would look at it and would also let me have a courtesy car (an X reg Peugeot 106 diesel with wind up windows and no brakes...). By 11.30am I had got a phone call saying W111NNDY was ready to collect (but they didn't call her W111NNDY..). A diagnostic test had shown up an ignition coil fault, they had installed a new coil pack and hey presto! car back to normal. Well, so far anyway.

Total cost £88 for the parts, £30 for the diagnostics, £15 labour, total cost £159 inc vat. Fingers crossed it's sorted it out for good this time.


BTW, the bloke at the garage (one of the directors, no less) had never seen or even heard of a Wind before. He was most complimentary.
avatar
knebby

Posts : 362
Join date : 2015-03-24
Location : The Lake District

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by Barbs on Mon 24 Aug 2015 - 22:19

glad to hear you have WIINNDY sorted. It is still a shock how many people have not heard of the car. Nice being part of a rare group.
avatar
Barbs

Posts : 1920
Join date : 2015-03-14
Age : 56
Location : Doncaster, South Yorkshire

View user profile http://renaultw.in/d/?page_id=4981

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by Araf on Thu 27 Aug 2015 - 23:33

knebby wrote:BTW, the bloke at the garage (one of the directors, no less) had never seen or even heard of a Wind before. He was most complimentary.

Yes, well you know what they say, about those in charge not having a clue. Wink

_________________
On the edge, or in the hedge.
avatar
Araf
Admin

Posts : 732
Join date : 2015-03-14
Age : 101
Location : 22 miles from Calais

View user profile

Back to top Go down

Re: I've got a cough....

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum